Budapest, Presidenti Erdogan inaguroi Muzeun Gylbaba e restauruar nga TIKA

Budapest, Presidenti Erdogan inaguroi Muzeun Gylbaba e restauruar nga TIKA

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan përuroi tyrben e restauruar të Gül Baba-s në kryeqytetin hungarez Budapest,Transmeton KosovaPost.

Duke theksuar rëndësinë e tyrbes historike, Erdoğan tha se vizita e tij nuk ishte e rëndësishme vetëm përsa i përket marrëdhënieve midis dy vendeve, por edhe për të shfaqur miqësinë e rrënjosur turko-hungareze me inaugurimin e varrit simbolik.

Erdoğan deklaroi se varri u kujton vizitorëve të saj “respektin e ndërsjellë, mirëkuptimin dhe miqësinë midis kulturave të ndryshme”.

“Shpresojmë që tyrbeja e Gül Baba-s me trashëgiminë e saj shpirtërore do të vazhdojë të jetë shenja e miqësisë për të dy vendet gjatë shekujve të ardhshëm”, tha ai.

Presidenti turk rikujtoi se tyrbeja e Gül Baba-s është vetëm një nga shumë shembujt e trashëgimisë së përbashkët historike dhe kulturore në Hungari që përfaqëson miqësinë, solidaritetin dhe historinë e përbashkët të të dy vendeve.

Kryeministri hungarez Viktor Orban, nga ana e tij, falënderoi presidentin Erdoğan për interesimin e tij në restaurimin e varrit dhe tha se Turqia dhe Hungaria bashkarisht e restauruan atë.

Tyrbeja e epokës osmane u ndërtua midis viteve 1543 dhe 1548 në Budapest.

Gül Baba ishte një poet dervish bektashi osman dhe shoqërues i Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm.

Varri u restaurua nga një partneritet turko-hungarez pasi në vitin 2014 u nënshkrua një protokoll.