Guterres: Fatkeqësisht bota e ka lënë popullin e Arakanit me fytyrë nga qielli, ata kanë nevojë për ndihmë reale!

Guterres: Fatkeqësisht bota e ka lënë popullin e Arakanit me fytyrë nga qielli, ata kanë nevojë për ndihmë reale!

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres,  duke folur për gjendjen e popullit në Arakan, ka thënë se populli atje ka nevojë për solidaritetin tonë dhe ndihmë reale, përcjellë KosovaPost.

“Fatkeqësisht bota i ka lënë popullin e Arakanit me ftyrë nga qielli, ne duhet të solidarizohemi sepse populli Arakanez ka nevojë për ndihmë reale”, tha Antonio Guterres

Guterres në një Intervistë për Washington Post, tha se “fëmijët e vegjël të cilët ishin vrarë para prindërve të tyre, vajzat që u masakruan në rrugë dhe njerëzit e Rohingyas që marshonin me gratë dhe fshatarët, duke i dëgjuar tregimet e tyre “të zjarrta”, u binda se humanizmin jemi duke e shfrytzuar vetëm për deklarata boshe, dhe jam i zhgënjyer me punën tonë, kjo nuk është njerëzi, tha Guterres në artikullin e Washington Post, pas vizitës së refugjatëve arakanë në qytetin Bazar të Bangladeshit.

Guterres duke u shprehur për refugjatët arakanë që janë të strehohuar në Bangladesh tha; Këta duke ikur nga dhuna e ushtrisë së Myanmarit ishin viktima të spastrimit etnik, Guterres tha se; Ky popull u privua edhe nga shtetësia, një nga të drejtat më themelore në Mianmar.

Guterres vlerësoi shkeljet e të drejtave të njeriut në mënyrë sistematike nga forcat e sigurisë të Myanmarit, dhe ushtria e policia i detyroi ata të iknin nga shtëpitë e tyre, në mënyrë që të mbijetonin ose të mbijetonin duke u frikësuar të vdisnin ose të vdisnin duke ngritur terrorin mes popullit arakanez.

Guterres vuri në dukje se Arakanët u përpoqën të përballeshin me kushtet e vështira në Bazar të Cox, ku përjetohet kriza më e madhe e refugjatëve në botë.

Bangladeshi u ka hapur dyert refugjatëve, edhe pse burimet e Bangladeshit janë të kufizuara. Guterres vuri në dukje se bujaria e popullit të Bangladeshit ka shpëtuar mijëra jetë, por nënvizoi nevojën për një përgjegjësi globale. “Bota popullin e Arakanit e ka lënë me ftyrë për qielli.” Guterres tha, “Shpalosja e solidaritetit nuk është e mjaftueshme, njerëzit e Arakanit kanë nevojë për ndihmë reale “.

Kriza arakane nuk mund të zgjidhet brenda natës, por kjo nuk mund të zgjasë për shumë kohë, Guterres i bëri thirrje qeverisë së Myanmarit që të sigurojë kushtet e nevojshme për refugjatët arakanë të kthehen në mënyrë të sigurtë dhe me nderim për fshatarët e tyre./KosovaPost.