Hiq dorë nga paracetamoli dhe qetësuesit e tjerë, mrekullia e kësaj bime!

Hiq dorë nga paracetamoli dhe qetësuesit e tjerë, mrekullia e kësaj bime!

Ginger ose xhinxher, siç e njohim ne vjen nga rrënja e xhenxhefilit. Aroma dhe shija pikante e xhenxhefilit vjen nga vajrat e tij natyrale – më e rëndësishmja nga të cilat është gingerol – dhe kjo është e njëjta pjesë e xhenxhefillit që ofron përfitime të rëndësishme shëndetësore. Gingerol ka efekte të fuqishme anti-inflamatore dhe antioksidante.

Xhenxhefili zakonisht përdoret për të trajtuar nauze dhe çështje të tjera të stomakut, por në të vërtetë ka një numër të përfitimeve shëndetësore të mbështetura shkencërisht dhe në shumë raste është provuar të jetë po aq efektive sa disa ilaçe të zakonshme. Xhenxhefilli mund të hahet i freskët, të shtohet në ushqimin tuaj ose të merret si shtesë, dhe në disa raste vaji mund të aplikohet në mënyrë topike.

Lexoni për 7 mënyra se si xhenxhefili mund të përmirësojë shëndetin tuaj dhe se si ju ta bëni atë pjesë të përditshme të dietës tuaj.

1) Lufton nausean

Ky është përdorimi më i zakonshëm i xhenxhefillit, por a e dini se është provuar shkencërisht? Janë ndërmarrë studime ku njerëzit morën xhenxhefill pas operacionit, gjatë periudhave të sëmundjes në mëngjes, ose gjatë trajtimeve mjekësore ekstreme të cilat janë të njohura që shkaktojnë vjellje. Marrja e xhenxhefillit nga goja dhe / ose vaji i xhenxhefillit të djegur mbi kyçet e pacientëve, të gjitha kishin efekte pozitive ndaj atyre që vuanin nga vjellja.

2) Zbut periudhat menstruale të dhimbshme

WebMD citon hulumtime që tregojnë se duke marrë 1500mg xhenxhefill të përditshëm për tre ditët e para të periudhave menstruale mund të zvogëlojë dhimbjet menstruale dhe simptomat e tjera si dhe medikamentet popullore duke përfshirë ibuprofen.

3) Rritja e oreksit tuaj

Një xhenxhefill i freskët është i njohur për të aktivizuar sistemin tuaj të tretjes dhe për të inkurajuar oreksin tuaj, sipas Food Matters.

4)Ndihmon dhimbjen e muskujve

Xhenxhefilli mund të zbus dhimbjen e muskujve të shkaktuar nga stërvitja, sipas Authority Nutrition që mund të jetë pjesërisht për shkak të pronave anti-inflamatore. Megjithëse nuk ka një ndikim të menjëhershëm, studimet tregojnë se xhenxhefilli i marrë me kalimin e kohës mund të zvogëlojë përparimin e përditshëm të dhimbjeve të muskujve.

5) Qetëson osteoartritin

Sipas ËebMD, hulumtimet kanë treguar se xhenxhefill mund të zvogëlojë dhimbjen e lidhur me osteoarthritin me kalimin e kohës, madje duke krahasuar xhenxhefillin me medikamente të tilla si ibuprofen. Terapia e masazhit duke përdorur vajin e xhenxhefillit mund të zvogëlojë ngurtësinë afatshkurtër dhe dhimbjen në gjunjë.

6) Eleminon diabetin

Një studim i vitit 2015 për njerëzit me diabet të tipit 2 tregoi se pluhuri i xhenxhefillit redukton ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak duke agjëruar, kur merret çdo ditë, sipas të ushqyerit të autoritetit. Gjithashtu përmirësuar HbA1c (një shenjë për nivelet e sheqerit në gjak afatgjatë) me 10%, dhe përmirësoi dy shënues të tjerë që janë të dy faktorë të rrezikut të madh për sëmundjet e zemrës.

7) Lehtësoni bllokimin e hundës.

Food Matters rekomandojnë pirja e një çaji të ëmbël të nxehtë për të lehtësuar ngjeshjen në fyt dhe hundë. Thjesht xhenxhefil i freskët i freskët në ujë të valë për një çaj djegës dhe të shëndetshëm.