Sanksione të reja për shkak të përdorimit të armëve kimike në Siri

Sanksione të reja për shkak të përdorimit të armëve kimike në Siri

Bashkimi Evropian lëshoi një hendek për të ngrirë pasuritë dhe ndalojë lëvizjen e tetë oficerëve të nivelit të lartë sirianë dhe tetë shkencëtarëve, shkruan Al Jazeera, përcjell Kosova Post.

Vendet anëtare të Bashkimit Evropian kanë vendosur për futjen e sanksioneve ndaj 16 njerëzve për shkak të rolit në zhvillimin dhe përdorimin e armëve kimike kundër popullatës civile në Siri.

Këshilli Evropian për Punë të Jashtme është në kuadër të luftimit të BE-së kundër përdorimit dhe zhvillimit të armëve kimike, vendosi të ngrijë asetet dhe të ndalojë lëvizjen e tetë oficerëve të nivelit të lartë sirianë dhe tetë shkencëtarëve.

Me këtë vendim, numrin e njerëzve, për të cilat janë vendosur sanksione është shkak i përgjegjësisë për represionin e dhunshëm kundër popullatës civile në Siri.

Armëpushimi është respektuar në përgjithësi

Gjithashtu, BE-ja për të njëjtat arsye mori vendimin për të ngrirë pasuritë e 67 kompanive.

Pritet që sanksionet të vazhdojnë deri më 1 qershor 2018.

Departamenti Amerikan i Shtetit kishte thënë më parë se armëpushimi në Siri jugperëndimore, i cili është arritur me anë të marrëveshjes së Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, është respektuar në përgjithësi.

Moska është një aleat kyç i presidentit sirian Bashar al-Asad, ndërsa Washingtoni mbështet opozitën e moderuar, i cili dëshiron për të përmbysur atë./Kosova Post.net

 

You may also like

Haliti: Asnjë oficer ushtarak s’ka hyrë në Kosovë si Forcë e Armatosur e Republikës së Kosovës

Xhavit Haliti, ish-anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të