Pas zgjedhjes së Bob Dylanin, Akademia Suedeze befasoi sërish publikun botëror duke shpallur si fitues çmimit “Nobel” për letërsi novelistin britanik Kauzo Ishiguro.

Kandidat për cimin prestigjioz ishte edhe shkrimtari shqiptar Ismail Kadare, autorja kanadeze Margaret Atëood, Jon Fosse nga Norvegjia, Antonio Lobo Antunes nga Portugalia, Javier Marias nga Spanja dhe Laszlo.

Në deklarëtën zyrtare, Akademia suedeze shkruan se Ishiguro është autori i disa romaneve me fuqi të madhe emocionale, dhe se ka zbuluar humnerën mes ndjenjave njerëzore dhe botës.

Në nderim të Alfred Nobelit për të shpërblyer “personin i cili do të ketë prodhuar në fushën e letërsisë vepra të jashtëzakonshme në një drejtim ideal”, çmimi u është ndarë 113 shkrimtarëve që nga viti 1901 – prej të cilëve 14 ishin gra, 28 kanë shkruar në gjuhën angleze dhe 77 kanë shkruar në prozë.s.net

Image

You may also like

Rezervat shtetërore po harxhohen, paralajmërohet rrezik financiar

Qeveria e Kosovës po tregohet “dorëlirë” me shpenzimin