Stanbolli, Konstantinopoja e dikurshme shumë afër mund të bëhet ‘si-një-Bruxeless i ri’ i botës

Stanbolli, Konstantinopoja e dikurshme shumë afër mund të bëhet ‘si-një-Bruxeless i ri’ i botës

Shkruan: Mustafa Bajrami

Tendenca serioze të orientimit të Turqisë kah shtetet e fuqishme të Azisë dhe krijimit të një blloku të ri ekonomik të padëgjuar gjerë më tani.

Rusia mezi po pret që Turqia të ndahet nga NATO, apo së paku po punon që t’i ftohë marrëdhëniet deri më tani tejet të mira mes Washingtonit dhe Ankarasë.

Aleati dhe ndihmësi kryesorë i SHBA-ve për Evropë, për shtetet t’i quaj muslimane të Kafkasit dhe për Lindje të Mesme, Turqia, pra, mund të shkaktojë të reja të papritura nëse përshëndetë Perëndimin dhe akomodohet në lobe të reja të shteteve të fuqishme aziatike.

Definitivisht boshti i baraspeshave gjeoplotike ka luajtur nga vendi, ai më nuk është aty ku ishte më parë.

Dhe, nëse eventualisht nuk më merret për konspiracion, atëherë lirshëm then se Stanbolli, Konstantinopoja e dikurshme shumë afër mund të bëhet ‘si-një-Bruxeless i ri’ i botës.

Thënë më qartë; ngjarjet që prekun edhe cepat më të largët të marrëdhënieve ndërkombëtare kanë marrë kahje të reja, ishalla të mira edhe për ne shqiptarët!