“Feja e shqiptarit është shqiptaria”. jo rastësisht kjo thënie është mbështetur dhe propaganduar më herët nga figura që kanë meritën e tyre në krijimin e shtetit tonë. Mes tyre një foto mbresëlënëse, jo rastësore dhe, për më tepër, e shkrepur nga një aparat i kohës, dokumentuar si një dëshmi e vyer që do t’i shërbente historisë së vendit.

Arkivat e kanë ruajtur me fanatizëm, ndërsa prej disa kohësh shfaqet si një datim i hershëm që u përket viteve të luftës. Gazeta “Minerva online” ka publikuar foton e disa klerikëve bektashianë, të cilët kanë qenë ndër të parët që formuan me duar simbolin e shqiptarëve, shqiponjën dykrenore.

Pas ndeshjes së kombëtares kuqezi në Serbi, “duart shqiponjë” u përjetuan si një emocion edhe më i madh dhe tashmë bindshëm dhe fort mbështetur janë shenja identifikuese kombëtare e shqiptarëve.

Kjo foto e vjetër e klerikëve dhe besimtarëve bektashi në Teqenë historike të Frashrit në Përmet është një provë e përdorimit të këtij simboli në shekuj nga shqiptarët. Ndonëse për mbi gjysmë shekulli ky simbol as që u përmend ndonjëherë, si ndalim i sistemit të kohës, sot më shumë se kurrë ai mbështetet jo vetëm nga patriotë, atdhedashës dhe simpatizantë të sportit (sepse falë tij u rishfaq), por edhe nga politikanë.

Nuk ka dallim, të gjithë bëhen bashkë kur simboli thërret: bashkojnë duart në gjoks në formën e shqiponjës me dy kokë të flamurit tonë kombëtar. Të shumtë janë personazhet publikë, të cilët vitet e fundit (pasi këto kohë ka marrë një përhapje të gjerë simboli i duarve shqiponjë) kanë kryqëzuar duart me simbolin e shqiponjës së flamurit, në çdo eveniment apo ngjarje të rëndësisë kombëtare.

Që nga politikanë, artistë, gazetarë televizivë, personazhe mediatike, emocionet e përjetuara i kanë ngulitur në foto enkas, duke i bërë publike gjithashtu nëpër rrjetet e tyre sociale. Pas sfidës së ndërprerë në 14 tetorin e vitit 2014 mes Serbisë dhe Shqipërisë, emblema e shqiptarëve, shqiponja dykrenore u përhap dhe u mbështet dhe nga shumë figura publike ndërkombëtare.

Mbështetja e tyre ndaj shqiptarëve u shoqërua në respekt duke bërë foto me duart shqiponjë. Ndërkohë në Kopshtin Botanik të Montrealit në Kanada është një nga skulpturat më të pabesueshme të bimëve.

Kjo fotografi, e cila gjendet në “Pinterest”, në internet, mban simbolin kombëtar shqiptar të shqiponjës me duart e kryqëzuara.

Nëse është apo jo ideja e ndonjë shqiptari, mund të themi se është një skulpturë mahnitëse, e cila na bën të ndihemi krenarë edhe në Kanada.

Botuar në revistën “Psikologjia”, numri 102.

Image

Image

Related Posts

You may also like

Fakte interesant rreth migrenës

Kush vuan nga dhimbjet e kokës e di