Nëse ju del gjumi natën, mos i bëni këto veprime!

Nëse ju del gjumi natën, mos i bëni këto veprime!

Nuk ka asgjë më të keqe sesa të zgjohesh në mes të natës dhe të rrotullohesh nga njëra anë në tjetrën në përpjekje për të fjetur sërish.

Disa marrin telefonin dhe fillojnë të kontrollojnë orën, ndërsa të tjerët çohen nga shtrati për të marrë një gotë ujë.

Një specialist i gjumit ka zbuluar dy gjërat që duhet patjetër t’i shmangni nëse doni t’ju zërë gjumi shpejt.

Dr. Michael Breus, specialist i gjumit dhe autor i librit “The Power of When”, rekomandon:

Mos shkoni në tualet, vetëm nëse e keni shumë te nevojshme.

Sipas Breus, rrahjet e zemres rriten menjëherë sapo çoheni nga shtrati.

Pse ka rëndësi kjo? Breus thotë se rrahjet e zemrës duhet të jenë konstante në mënyrë që të kaloni në gjendje të pavetëdijshme (gjumi). Ato zakonisht janë rreth 60 rrahje ne minutë.

Ndërsa ngritja nga shtrati e forcon zemrën të pompojë dhe rrahë më shpejtë se 60 rrahje në minutë. Që t’ju zërë gjumi sërish, rrahjet e zemrës duhet të fillojnë të ulen, gjë që nuk ndodh menjëherë.

Mos e shikoni orën

Kur zgjohesh në mes të natës dhe nuk të zë gjumi, instikti i parë është të kontrollosh orën dhe të bësh llogari matematikore se edhe sa orë kanë mbetur nga rënia e alarmit të zgjimit.

Breus këshillon që të mos e kontrolloni orën, por të përpiqeni të qetësoheni. Nëse filloni të shqetësoheni e të lëvizni sa në njërën anë në tjetrën, do ta keni të pamundur t’ju zërë gjumi. Prandaj mos lëvizni dhe as mos mendoni kur do t’u zërë gjumi. /sn/

You may also like

Ky do të jetë moti për nesër në Kosovë

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës për nesër në Kosovë