Serbia, sërish kërcnon! Kosova, mrizon!

Serbia, sërish kërcnon! Kosova, mrizon!

Shkruan: Fadil Maloku

1. Retorika e fundit serbe, rreth gatishmërisë për “t’u risakrifikuar, në altarin e “djepit, dhe Jerusalemit” serb (kështu e ka identifikuar ish politika millosheviqiane, Kosovën!), pra,”djepit” me gjithsejtë 3/4% serb (!) është edhe një blof i radhës, jo për të dëshmuar gatishmërinë e vetë të njëmendët luftarake, por, për ta;

a. përforcuar pozicionin e saj politik dhe diplomatik, karshi presionit të Brukselit dhe Uashingtonit, për ta;

b. futur (e më pastaj edhe për ta fituar) në agjendë protokollare, idenë e ndarjes së veriut me mjete paqësore, si edhe për ta;

c. ritestuar e ridëshmuar prezencën e hegjemonisë ruse në Ballkan, që tashmë është në ekspansion e sipër edhe në nivel kontinental e global.

2. Fatkeqësisht, nga Qeveria Kosovare nuk po shoh akoma ndonjë shqetësim të theksuar, koncentrik dhe të duhur rreth kësaj problematike. Ajo, duket që akoma gjendet në “festimin” e vetëkënaqësisë, dhe përshtypjes së trashëguar nga paslufta, se për këto tema “madhore” duhet të priten instruksione, rekomandime, e këshillime nga partnerët tanë strategjikë (eufemizëm për Uashingtonin)! Poashtu, nga Qeveria jonë, akoma nuk kemi parë, as ndonjë Platformë apo Kornizë bazë se si t’i qaset kësaj çështjeje, e teme me interes jo vetëm shtetërore, por edhe kombëtar.

3. Duket që gjithë kjo indiferencë e jona qeveritare, ka të bëjë edhe me handikapin e saj fillestar të krijimit. Sepse, brenda gjykimeve dhe vendimeve afatgjata strategjike për Kosovën, ajo ka në kuadrin e saj (“kalin e Trojës”!) obstruksionin e, serbëve lokal. Të cilët si hisedar dhe pengues aktiv, e pamundësojnë padyshim një politikë çikëz më aktive, e pse jo edhe më agresive e ofensive, karshi toneve të ashpra nga Beogradi. Gjithë kësaj, kur t’i shtohet edhe lëngata e numrave vendimmarrës, atëherë, frikohem që me; obstruksionin, lëngatën e numrave, indolencën, frikën, inferioritetin dhe mosguximin për të dal vete me ide dhe Projekte konkrete, ndaj Serbisë, do kemi edhe më tej shumë telashe…

You may also like

Shikoni se çfarë bën fansja nga Moska për reperin shqiptar

Ai është një nga reperët më të njohur